Argentína – gaucho

2009. február 5. csütörtök

Ugyan másfél órát említettem az imént, de közben láttam, hogy Ildimár kiterítette kártyáit, így önkényesen megteszem én is (gyk. imádok renitenskedni ;-) ).

Amikor Ildi elárulta, hogy következő állomásunk Argentína, nekem azonnal a pampa ugrott be – jól van na, természetközeli vénám mindig előjön, lett légyen szó bármilyen témáról :-) – sokáig vívódtam, hogy a pampát milyen formában ábrázoljam, hogy ragadjak-e ki egy jellegzetes növényt, vagy csak úgy általánosságban, de aztán beugrott, hogy igazán jellegzetes élőlénye nem is növény, hanem állat, egész pontosan a szarvasmarha. Argentína marhatenyésztő nagyhatalom, mintegy 55 millió haszonállatot tartanak. S, hogy kik terelgetik ezeket a jószágokat? Hát a latin-amerikai “cowboyok”, azaz a gauchók.

Buenos Aires kikötőváros volt és hihetetlen mértékben fejlődött a külkereskedelem (marhabőr, sózott hús), ezért az export érdekében megadóztatták az országon belüli húsfogyasztást, és elengedték a kivitelek megadóztatását. Háromszorosára emelkedett a hús és a föld ára, majd megkezdődtek a bekerítések. Az addig nomád életmódot folytató gauchók elvesztették megélhetési forrásaikat. Egy 1815-ös rendelet kimondta, hogy minden vidéken élő ember, akinek nincs birtoka, cselédnek minősül, és köteles az ezt igazoló papírt magával hordani. A gaucho cseléd, vagy csavargó lett. Ettől kezdve állandósult a vidéki szegények, gauchók élet-halál harca a kapitalista nagybirtokosok reguláris hadseregével szemben. Rengeteg népballada, monda született e kitaszított betyárok harcáról.
Keresgéltem ihletadó képek között, találtam egy grafikát, ami igazán megfogott az egyszerűségével és eldöntöttem, azt használom sablonnak a mola technikához. Zárójelben jegyzem meg, hogy ha nekem egyszer valaki azt mondja, hogy önként és dalolva fogok molát varrni, körbekacagom. :-)

A háttéren valahogy nem is méláztam, az szinte egyértelmű volt számomra, hogy poncho legyen. S hát végül, ez lett belőle:

Share on Facebook

3 Comments

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Previous Post
«
Next Post
»