Rózsaolaj

2008. december 19. péntek
Kultúraquiltek újabb fordulójának Irán volt a témája, persze megkötésekkel, hogy nem lehetnek a iszlám kultúra ábrázolásának obligát elemei (mecset, mozaik, lefátyolozott nő, perzsaszőnyeg stb.). Először szenvedtem, mint kutya a kínai konyhán, aztán beállt a fejembe egy kép, hogy én biza a Darya-i-Nur gyémántot fogom megvarrni, mint az iráni koronaékszerek leghíresebb drágakövét. De látástól mikulásig dolgozom hetek óta, így nagyon nem volt időm arra, hogy igényesen meg is tudjam oldani a kivitelezést.
Aztán egyszer csak jött az isteni (allahi? ;-) ) szikra, a rózsaolaj, innen kezdve fejben pillanatok alatt kész is lettem a művel, már “csak” a gyakorlati megvalósítás maradt hátra. Két estém volt rá, de úgy tűnik, elég lett. :-)
A rózsákat szalaghímzéssel készítettem (mivel az olajrózsa mély rózsaszín, ezért a nagyobb rózsafejeknél két szálasan hímeztem, az egyik szál lila volt, a másik babarózsaszín), a levelek pedig szürke táskamerevítő+vasaló segítségével lettek ilyen decens módon hullámosak, nem tudom mennyire lehet a képekből látni.
Ja, tudtátok, hogy 100 kilogramm rózsasziromból mindössze egy gyűszűnyi rózsaolaj származik? S, hogy egykoron 1 kilogramm perzsa rózsaolajért XIV. Lajos hat kiló arannyal fizetett?
Még több érdekességet itt olvashattok.
Share on Facebook

6 Comments

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>