Hazaruccantunk néhány napra, ennek megfelelően ahány nap, annyi új és plusz élmény, pedig hányszor, de hányszor átéltem már mindezt, de ezt SOHA nem lehet megunni! Egy kis egyveleget adok közre – megint készült vagy 500 fotó, már meg sem tudom mondani mennyi DVD telt már meg erdélyi képekkel az elmúlt 20 év alatt, de valahogy mindig valami újat lát a sokat látott szem is, mindig rá lehet csodálkozni a már jól ismert hegyekre, völgyekre, növényekre, meg általában mindenre.

A Bucsin-tető eső után:
A még mindig működőképes állapotban levő vízimalom Gyergyószentmiklóson, a Békényen:
Egy késő délutáni kép a Békényről, anyóspajtiék kertje mellett:

Néhány tájkép Visszafolyóról:
Kürtőskalácsot is sütöttünk:
Az egyik leg-élménydúsabb nap a Libán-tetőhöz kapcsolódik, itt egy egész napot töltöttünk el (a Libán-tető már a Görgényi-havasok része, Gyergyótól mintegy szűk 30 km-re helyezkedik el). Volt gyógynövénygyűjtés teakeverékhez (vízimenta, zsurló, vadmálna-levél, áfonyalevél), vadvirág-gyűjtés (anno a menyasszonyi csokrom is Gyergyó melléki vadvirágokból volt kötve), gombászás (erről bővebben később). Délután a jól megérdemelt flekkensütés következett, a frissen szedett gomba egy kis töredéke volt a köret. :-)


Gombászás – mintegy 20 kilónyi finomabbnál-finomabb gombát sikerült gyűjteni, ezek egy részéből az előbb említett flekkenhez készült köret, egy része a fagyasztóba került, míg egy másik részéből másnap jó nagy adag vegyes gombából készült pörkölt volt a vacsora. Amiket gyűjtöttünk: hirip, csirkeláb, rókagomba, őzláb, marhanyelv, lila pereszke, fenyőalja, pöfeteg, galambgomba, tövisalja. S persze találtunk nem ehetőeket is – vagyis állítólag minden gomba ehető, de van ami csak egyszer :-) – ezekről is van ám fotó, mert amilyen mérgesek, olyan szépek. :-)
Naplemente a Libán-tetőn:
Természetesen hoztunk haza sok-sok kiló nyers kokojzát (hivatalos nevén piros áfonya), ebből holnap dzsemet, valamint befőttet fogok készíteni:
Egyébként is, de azzal meg különösen, hogy itthon képen nyomott ez a fojtott meleg, amikor is alig kapok levegőt, szakad rólam a víz, máris fordulnék vissza!
Vágyom oda, ahol reggel vastag a harmat, kellemes hűvös levegő fogad reggel és este, télen nem ritka a -30 °C fok, teljesen mások az emberek, meg az egész élet úgy, ahogy van…

Share on Facebook

12 Comments

 • Kriszta szerint:

  Én azt szoktam erre mondani, hogy aki Székelyföldre megy, az olyan, mintha megszűnne létezni a külvilág, és egy mesebeli csodás másik világba csöppenne bele :)

 • Hauser Mária szerint:

  Ez valami csodálatos! Nagyon jók a képek! Ezek a gombák mind ehetőek? A kürtös kalácsot ilyen nyílt lángon készítettétek? Fa szenet, vagy valami mást tettetek alá? üdv. Mária

 • Cicvarek szerint:

  Mária! Az első képen levő gombák igen, mind ehetőek. Van ami pörköltnek jó, van ami savanyúságnak, valamint volt, amit csak úgy olajban átfuttattunk kicsit és már ettük is. Tojás nem volt nálunk az erdőn, el lehetett volna úgy is készíteni. :-) br /A kürtőskalács pedig faszénparázson készült.

 • Edina szerint:

  Csodaszép hely ez a Székelyföld, egyszer én is szeretnék eljutni oda!!br /Annak a gombának mi a neve, amelyik úgy néz ki mint a korall?

 • mmama szerint:

  Szia ! mi is nemrég jártunk arra.br /Nagyon jól éreztük magunkat.br /Vettünk gombát az erdőszélen, róka gombát és vargányát. Ezeket én is megismerem, de most hogy mutattad most nyugodtam meg teljesen. Bár már ettünk belőle és jól vagyunk:))br /Láttam a képekből a párod topikján is.br /üdv. M.

 • Mehike szerint:

  Úgy de úgy irigylem Magácskát :-)

 • Cicvarek szerint:

  Edina! Az a csirkeláb-, vagy a tudományosabb nevén korallgomba. :-) Isteni finom, ízletes húsa van.br /br /mmama! Ugyan még nem ettem szarvasgombát, meg nem kóstoltam minden ehető gombát sem, de a vargánya és a rókagomba szerintem egyike a legízletesebbeknek. Most is árulták az út mellett is igen nagy tömegben.br /br /Mehike! :-) ))

 • Abile szerint:

  Gyönyörű lehetett! Képzelem milyen más most visszatérni…

 • mmama szerint:

  Mi is így vettük, el is spejzoltam belőle .br /Ha érdekel nálam is van pár szó az utunkról.

 • Márta néni szerint:

  Ó de jól ellettem volna a kosaratok alján mint egy kisegér. br /Ne csodálkozz, hogy ilyen szép helyen ilyen jó emberek teremnek.

 • Márta néni szerint:

  Ó de jól ellettem volna a kosaratok alján mint egy kisegér. br /Ne csodálkozz, hogy ilyen szép helyen ilyen jó emberek teremnek.

 • freecinema szerint:

  azt szeretnem kerdezni, hoy hogyan kell befottet kesziteni a piros kokojzabol?

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Next Post
»