Archive for február, 2009

A mai festés végeredménye

2009. február 22. vasárnap

Azaz még nem egészen, mert ami a 4 pohárban volt még szárad, ugyanis azok nem selyemmolinók, hanem a vastagabbikkal próbálkoztam. Kép majd holnap. :-)
Nos, a többi pedig ilyen lett. A bal alsó képrészlet “érdekessége”, hogy a madeirák/csipkék/miazmások mind ugyanabban a festékben üdültek, s szinte nincs két egyforma színű. Volt egy, ami majdnem fehér maradt, azt nem is tettem oda a többihez.

Share on Facebook

Újabb havas festés

2009. február 22. vasárnap

A tegnapi elhatározásomat tett követte, ma ebéd után nekifogtam újra.
Mr. Cic volt olyan aranyos és hozott nekem egy lavórnyi havat az udvarról, így teljesen belefeledkezhettem a pamacsolásba. :-)

Még nem olvadt el a hó az anyagok tetején, így az eredményről csak később eshet szó és csak az oldalam lyukadt ki addig, azonban már most tudok írni egy-két érdekes tapasztalatot:
- most nem por formájában használtam a Prociont, hanem feloldottam, és injekciós tűvel spriccelgettem a hóréteg tetejére
- egy kis idő múlva észrevehető volt, hogy a színes folyadék a hó mélyebb rétegeibe vándorolt, “fakult” a teteje rendesen. Utána az is érdekes jelenség volt, hogy nagyjából tudtam, hogy melyik edényben milyen színeket kevertem össze, de a hó mondjuk csak egyetlen (vagy kettő) színben pompázott, ami mondjuk épp az egyik alkotóelem. Gondolom az lehet a(z egyik) magyarázata, hogy nem egyformán erősek a színek, ahogy azt Ildi is nagyon jól elmondta, hogy vannak színek, amelyek jobban fognak, vagy tovább kell mosni őket mert “ragaszkodóbbak” és tovább kell lötybölni is az anyagot, meg feloldásnál kevesebb kell belőlük.
- egy másik érdekesség, hogy sokkal lassabban olvad a hóréteg, mint amikor csak port szórtam a tetejére – feltételezem azért, mert amikor a folyadékkal érintkezik, ott nagyobb kristályokká áll össze és az már jobban ellenáll a hőmérsékletnek
- a bal alsó képrészleten látszik, hogy mostanra olyan lett minden, mint a színes jégkása a strandon. :-)

Már nagyon kíváncsi vagyok, de szerintem leghamarabb is késő este lesz, mire eredményt prezentálhatok, addig is álljék itt egy egyveleg az előkészületekről és a részeredményekről.
Ja, a színes jégkásák alatti két edény az a maradék festékek összeöntéséből keletkezett, két-két anyagdarab hanyagul belehajítva. ;-)

Share on Facebook

Havas festés

2009. február 21. szombat

Annyit emlegették már többen is, hogy muszáj volt kipróbálnom. :-)
Volt Procionom, nakatitól vettem át pár üvegcsényit a nyári táborban, épp most hó is volt, mosószódám azonban nem, így bátraké a szerencse, szódabikarbónával lúgosítottam az áztatóvizet.
Tapasztalat: mivel a festéket por alakban szórtam a hóréteg tetejére, pasztell-színek keletkeztek. Holnap oldott formában fogom adagolni, majd beszámolok az eredményről, akármilyen legyen is az. :-)

Share on Facebook

Argentína – gaucho

2009. február 5. csütörtök

Ugyan másfél órát említettem az imént, de közben láttam, hogy Ildimár kiterítette kártyáit, így önkényesen megteszem én is (gyk. imádok renitenskedni ;-) ).

Amikor Ildi elárulta, hogy következő állomásunk Argentína, nekem azonnal a pampa ugrott be – jól van na, természetközeli vénám mindig előjön, lett légyen szó bármilyen témáról :-) – sokáig vívódtam, hogy a pampát milyen formában ábrázoljam, hogy ragadjak-e ki egy jellegzetes növényt, vagy csak úgy általánosságban, de aztán beugrott, hogy igazán jellegzetes élőlénye nem is növény, hanem állat, egész pontosan a szarvasmarha. Argentína marhatenyésztő nagyhatalom, mintegy 55 millió haszonállatot tartanak. S, hogy kik terelgetik ezeket a jószágokat? Hát a latin-amerikai “cowboyok”, azaz a gauchók.
(tovább…)

Share on Facebook