Archive for december, 2008

B.Ú.É.K. 2009!

2008. december 31. szerda

Egészségben, boldogságban, sikerekben gazdag új esztendőt kívánok minden kedves látogatómnak és olvasómnak! :-)
Kívánom, hogy mindenkinek olyan éve legyen, amilyet csak szeretne!!! 

Share on Facebook

Nyavalya+egyebek

2008. december 30. kedd

Valami fentebb említett förmedvény elkapott, a fejem mint egy vízilóé, a szemeim majdnem kiugranak a helyükről. :-( Na mindegy, innen szép nyerni! ;-)
Így utólag már azt hiszem hiába lehetne kívánni kellemes ünnepeket meg hasonlókat azoknak akik engem olvasnak, de remélem mindenkinek jutott olyan, amilyet szeretett volna. Nekem ez nem egészen jött össze, de lehetett rá számítani, ha már az egész évi ámokfutás után nem voltam hajlandó semerre se menni itthonról… Viszont elmondhatom, hogy egy hete akkor kelünk és fekszünk, akkor eszünk-iszunk, amikor jól esik, és ez minden negatívumot feledtet.
A karácsonyfa idén minimalista és naturalista volt, csak és kizárólag szalmadíszek.Alatta volt többek között ”A horgolás bibliája” c. könyv, mert valahogy ez a kézimunka elkerült az évek során és elhatároztam, hogy ha belepusztulok is, akkor is megtanulok horgolni! :-D
Egyelőre még a varrogatás nem jött össze, egyedül hajtogatott papírzsebkendő-tartókat eszkábáltam egy nagyobb társasági vacsora alkalmából pár hölgyemény részére, viszont kötöttem, mégpedig ezt:
Ha első ránézésre nem lehetne kivenni, hogy mi ez az amorf valami, akkor megmutatom használat közben is. :-)
Tulajdonképp nem más, mint egy ujj nélküli kesztyű, azaz szimpla kézmelegítő. Szintén öt tűvel kötve, mint a zokni.
A fonal abból a ‘kontingensből’ származik, amit akkor vettem az Ald*ban, amikor a zokni-alapanyagot is. Mivel 75%-a gyapjú, igen csak jól melegít. Maradt még jócskán fonalam, úgyhogy azt hiszem nekiesek egy sálnak is, csak egyszerű mackókötéssel.
S akkor még össze kell állítanom a tennivalók-listát, amit már csak azért is közre kell adnom, hogy legyen majd aki számon kéri rajtam és ne tudjam elsumákolni a dolgot. ;-)

Share on Facebook

Rózsaolaj

2008. december 19. péntek
Kultúraquiltek újabb fordulójának Irán volt a témája, persze megkötésekkel, hogy nem lehetnek a iszlám kultúra ábrázolásának obligát elemei (mecset, mozaik, lefátyolozott nő, perzsaszőnyeg stb.). Először szenvedtem, mint kutya a kínai konyhán, aztán beállt a fejembe egy kép, hogy én biza a Darya-i-Nur gyémántot fogom megvarrni, mint az iráni koronaékszerek leghíresebb drágakövét. De látástól mikulásig dolgozom hetek óta, így nagyon nem volt időm arra, hogy igényesen meg is tudjam oldani a kivitelezést.
Aztán egyszer csak jött az isteni (allahi? ;-) ) szikra, a rózsaolaj, innen kezdve fejben pillanatok alatt kész is lettem a művel, már “csak” a gyakorlati megvalósítás maradt hátra. Két estém volt rá, de úgy tűnik, elég lett. :-)
A rózsákat szalaghímzéssel készítettem (mivel az olajrózsa mély rózsaszín, ezért a nagyobb rózsafejeknél két szálasan hímeztem, az egyik szál lila volt, a másik babarózsaszín), a levelek pedig szürke táskamerevítő+vasaló segítségével lettek ilyen decens módon hullámosak, nem tudom mennyire lehet a képekből látni.
Ja, tudtátok, hogy 100 kilogramm rózsasziromból mindössze egy gyűszűnyi rózsaolaj származik? S, hogy egykoron 1 kilogramm perzsa rózsaolajért XIV. Lajos hat kiló arannyal fizetett?
Még több érdekességet itt olvashattok.
Share on Facebook

Édes és szobahőmérsékleten köt?

2008. december 7. vasárnap

Most kivételesen nem a nagymama a megfejtés, hanem: én. :-)

A nyáron nyílt egy Aldi a közelünkben, nagyon sokszor igazi kincsekre lehet ott lelni az időszakos termékek között. Így volt ez mindkét fonallal – csak nektek árulom el, hogy nem csak ezekben a színekben vettem. ;-) Az, hogy mi fog még belőlük készülni, egyelőre számomra is titok, most ez a sál és egy újabb pár zokni született. Nem igazán szeretem a szobapapucsot – pontosabban elfelejtem felhúzni és emiatt MrCic féltőn mindig rám szól. Ezt elkerülendő, a rendes zokni tetejére felhúzom az ilyen kötöttet és akkor fellép a kecske és a káposzta esete. ;-)

Ráadásnak egy Menyus-fotó:


“Ugye most nem akarod pofátlanul azt állítani, hogy nem nekem van idekészítve ez a kosár?!?”

Share on Facebook

Az ima ereje

2008. december 6. szombat

Nyílt egy új könyvesbolt a gályahely szomszédságában, tegnap bementem. Az egyik polcon megláttam a címben is említett könyvet, levettem a polcról és találomra kinyitottam. Mint azt pár beírással ezelőtt említettem, nem vagyok bigott hívő de hiszem, hogy van egy felsőbb akarat. Hogy miért írom mindezt? A 114. oldalon nyílt ki, az ima címe: Áldd meg a rendetlenséget.
Engedelmetekkel bemásolom, majd írok még pár gondolatot…

Szalad a ház, Uram, és emiatt
a kedvem is csapong. Megkaptam
az üzenetedet, amelyben az állt,
akár az írás a szívem falán:
Bölcsebb dolog az első hóvirág
után kutatni tavasszal, mint
a zokni elveszett párja után
a szennyes között; jobb halomba
söpörni a leveleket, és beleugrani,
mint a sarokban búslakodni:
jobb a gyermek ajkáról pitypang-
ernyőként szálló kacagást
kergetni, mint a pormacskákat
az ágy alatt. Áldd meg, Uram,
ezt a csodálatos rendetlenséget,
és küldj ki a kertbe, játszani.
Hiszem, hogy nem véletlen, hogy pont itt nyílt ki, pont most.
A legnagyobb bajom az adventi időszakkal és a karácsonnyal, hogy sokaknak messze nem arról szól amiről tényleg szólnia “kellene”, hanem a kapkodásról, zűrzavarról, rohanásról, pénzköltésről… MrCic az előbb jött be a garázsból és mondta, hogy a rádióban is arról témáznak, hogy zaklatottak az emberek, egymást tapossák a bevásárlóközpontokban…
Jónak találtatott a tavalyi adventi koszorú, még gyertyát is találtam elraktározva, idén is csak jelzés-értékű ajándékot kap mindenki az ismerősi/rokoni körben, s bár lenni mit itthon tevékenykedni (kivételesen ezen a hétvégén nem dolgozom), most igenis kezembe veszem az öt kötőtűt és folytatom a zoknim kötését…
Annyi gondolat kavarog a fejemben, de nem is igazán tudom megfogalmazni mindegyiket, de aki érteni akarja, hogy mit szerettem volna mondani a beírásommal, így is érteni fogja. :-)
Share on Facebook