öko

Zöldülő háztartásvezetés I.

2011. augusztus 25. csütörtök

(nem, én nem vagyok ilyen kis csinos
háziasszony, “gugliztam” a képet…)

“Az ecet dicsérete” is lehetett volna a bejegyzés címe, de mivel tervezem, hogy erre a témára még többször visszatérek, így született egy általános cím.

Gondolom, nem vagyok egyedül a reklámok nemszeretésével. Ezek közül k i f e j e z e t t e n irritál az “Az ecet csak salátába való!!!” felkiáltású mosópor, vagy mit tudom én milyen termék reklámja. Esküszöm, még a talpam is ökölbe szorul a hallattán. :-D

Míg Lujza (gyk. mosógép :-) ) dolgozik (épp most mossa a leendő székpárnák anyagát, hogy utána szabadon szabhassam őket), addig pár sorban képernyőre vetném, hogy a mi háztartásunkban mi mindenre szolgál az ecet.

Most hagyjuk az obligát felhasználási formákat (salátaöntet, ételek ízesítése, zöldségek savanyítása stb.), ezeket mindenki ismeri és alkalmazza. :-) A neten rá lehet keresni több felhasználási módra is, itt és most azokat szeretném taglalni, melyeket jómagam is alkalmazok.

  • Öblítő helyett: lassan két éve, hogy nincs a házban textilöblítő, helyette 10%-os ecetet használok. Ahova eddig az öblítőt öntöttem, oda és akkor öntöm az ecetet is, kb. 2 evőkanálnyit egy mosáshoz. Nem kell megijedni, egyáltalán nem lesz ecetszaguk a ruháknak! De aki ettől tart, pár csepp illóolajat adhat hozzá (majd leszokik erről később, mert szerintem felesleges :-) )
    Hatása: lágyítja a ruhát, felélénkíti a színeket, a törölközők, konyharuhák nedvszívó-képessége fényévekkel javul, nincs az a bevonatot-képez-a-textilen hatás, nekem legalább is sokszor volt ilyen érzésem. Isteni, friss illatuk lesz a mosott ruháknak, mert pl. télen, amikor bent száradnak a ruhák és nem lengeti őket a szél, az érzékeny orrom 1-2 nap után már kiszúrja, hogy gyakorlatilag mintha belebüdösödne az öblítő, s ez vasaláskor engem személy szerint zavar… Amióta ecetet használok, ez soha nem fordult még elő (arról nem is szólva, hogy vannak, akik allergiásak egyik-másik illatanyagra, melyek ezekben a vegyi cuccokban vannak).
  • A krómozott csaptelepek (konyha, fürdőszoba) tisztítására, az inox mosogatatótálca cseppmentesítésére ideális, de a mosdókagyló esetleges vízkőtelenítésére is alkalmas. Errre inkább a 20%-os töménységűt használom.
  • Az inox edényeimet is ezzel tartom szép fényesen, mert pl. ha magas fehérjetartalmú étel készül bennük, akkor bizony az aljuk foltos  marad belülről – egy kis ecetes tisztítás csodát tesz velük.
  • Lefolyó tisztítása: 1-2 ek. szódabikarbónát (erről is lesz majd bejegyzés) a lefolyó nyílásába szórok, öntök rá kb. 1 dl ecetet, hagyom vagy 10 percig, hogy “forrjon”, a lefolyóba folyva dolgozzon, fejtse ki hatását. Utána bedugom a nyílást, engedek a mosogatótálcába jó sok forró vizet, majd kihúzom a dugót. A lezúduló víztömeg gyönyörűen kimossa a feloldott trutymót, utána hallani lehet ahogy gurgulázik a mosogató, amikor nyeli a vizet. Imádom ezt a hangot! :-)
  • Kávé- és teafőző tisztítása: kb. fele-fele arányban keverem vízzel, s ezt többször átfőzöm. Utána sima vízzel is átfőzöm, hogy kioldja az ecetet.
  • Ablaktisztítás: szórófejes flakonba öntöm az ecet és víz 1:1 arányú keverékét, a továbbiakban úgy használom, mint a boltban kapható ablaktisztító folyadékot.
  • Hűtőtisztítás: ecetes vízzel ki szoktam törölni pár hetente a hűtő belsejét, mindenféle szagokat és szaporodni vágyó bacikat kiöl onnan. De a fagyasztót is ecetes vízzel szoktam áttörölni amikor leolvasztom.

Nem kell attól megijedni, hogy ecetszag fog terjengeni a lakásban a használat után, mert amint megszáradt egy ecetezett felület, vele együtt a szag is “elszárad”. :-)
Ja, nem utolsó szempont az ára sem, 1 liter ecet ára töredéke azoknak a vegyszerekének, melyek kiváltására használom.

Hirtelen ennyi jutott eszembe. :-)
Ti mire használjátok még a fent felsoroltakon kívül?

Share on Facebook
: öko