festés

Csanaki élménybeszámoló

2009. augusztus 16. vasárnap

Mint az előző bejegyzésemben írtam, végre-valahára eljutottam én is egy más táborba – nevezetesen Győr-Ménfőcsanakra s túlzás nélkül állíthatom, hogy kimondhatatlanul jól éreztem magam. Hogy a környezetem mennyire viselt el, erről csak ők tudnának mesélni. :-) :-) :-) Évivel, mint az igazi renitens diákok, az első padban ültünk – szerintem kellőképp rászolgáltunk a jelzőnkre. :-D
Méhikének köszönet a kiváló szervezésért, meg minden ott nyújtott dolgokért!

Első nap (vasárnap) szabad gépi tűzés volt a műsor Mártival – no én már itt kezdtem a randalírt, nekifogtam táskát varrni, amihez a gépi tűzést a steppelés jelentette, amit viszont eléggé rühellek, de valahogy ez a táska ezt követelte meg… Szenvedtem is vele rendesen, már mindenki a nyűglődésemen nevetett, de aztán egyszer csak a végére értem. Éjjel 3-kor már az “ahogy én steppelek, nem steppel úgy senki” sakál-vokált nyomattam. :-) De sajnos belém fojtották a művészetet meg a varrást, takarodót fújtak nekem. :-) Vasárnap még mindeközben Metyi segítségével mikróban festettünk. Azt viszont piszkosul élveztem! ;-) Alig vártam, hogy száradjanak a cuccok (amit persze nem annyira akartak, mert odakint szakadt az eső, ergo igen csak párás volt a levegő). De micsoda szerencse, hogy a Simon úr-féle selyemmolinót erős-nyirkosan kell vasalni… ;-)

Hétfőn Évi tanította az atarashit, ott már nem különcködtem annyit, azaz a napi programot (is) varrtam. Csak egy kicsit hajlottam el, azaz nem egészen úgy varrtam ahogy mondta (kicsit megcifráztam a dolgokat), így mindjárt meg is gyűlt velem a baja. :-) Közben a hétfői nap végére a vasárnap elkezdett táskát sikerült befejeznem, meg az atarashis táskával is eljutottam odáig, hogy itthon már egyedül is menni fog.

Kedden következett az íves varrás Gizellával, azzal is elmolyoltam – a fedlap kész, már “csak” tűzni és hátlapozni kell. Utóbbi két munkáról nem mutatok félkész képet, majd ha befejeztem őket, a többiek pedig alant láthatók. Sajnos kedd este haza kellett indulnunk, mert Évi másnap ment dolgozóba, de milyen nagy szerencse, hogy délutános volt, így délelőtt még el tudtunk haladni a Kondorosi útra a rövidáru-kiárusításra. Nem hoztunk szégyent magunkra, a szakvezetés által elvárt mennyiségre ruháztunk be. ;-) Amire én elsősorban utaztam, az a cipzár és a varrócérna. Még nyitva vannak, mindenkinek bátran ajánlom!!!

Nyeregtáska

A táska 100 %-os mivoltához hiányzik még a mágneszár, valamint a vállra akasztható hosszú fül, de már mutogathatónak ítéltem meg. :-) Egyik oldali zsebében van egy félköríves-, valamint egy kisebb téglalap alakú belső zseb, a másik oldalon pedig egy telefontartó és egy karika, amibe a kulcsot lehet akasztani.

Festés eredménye
Felhasznált színek:

  • Bal felső kép balról-jobbra: csau-csau, korallpiros, rozsdabarna, drapp, négerbarna, khakyzöld, sötétzöld.
  • Jobb felső kép: sötét ciklámen első- és másodfestés.
  • Bal alsó kép: khakyzöld+korallpiros másodfestésének parféja.
  • Jobb alsó kép: a “pöttyös” alapja halványdrapp, melyre por alakban fújtunk festéket, a márványozott pedig a törlőruha, amelybe beletöröltem gumikesztyűt, fakanalat, asztalt borító nejlont, festékes edényt, majd az egészet megmikróztam a négerbarna másodfestésében.

Itthon aztán feltétlenül meg kellett varrnom nekem is egy biscornut, azaz szépen magyarul egy ollóőrt. S mi mást is ábrázolhatna életem első ollóőre, mint matská(ka)t? :-)

Share on Facebook

A mai festés végeredménye

2009. február 22. vasárnap

Azaz még nem egészen, mert ami a 4 pohárban volt még szárad, ugyanis azok nem selyemmolinók, hanem a vastagabbikkal próbálkoztam. Kép majd holnap. :-)
Nos, a többi pedig ilyen lett. A bal alsó képrészlet “érdekessége”, hogy a madeirák/csipkék/miazmások mind ugyanabban a festékben üdültek, s szinte nincs két egyforma színű. Volt egy, ami majdnem fehér maradt, azt nem is tettem oda a többihez.

Share on Facebook

Újabb havas festés

2009. február 22. vasárnap

A tegnapi elhatározásomat tett követte, ma ebéd után nekifogtam újra.
Mr. Cic volt olyan aranyos és hozott nekem egy lavórnyi havat az udvarról, így teljesen belefeledkezhettem a pamacsolásba. :-)

Még nem olvadt el a hó az anyagok tetején, így az eredményről csak később eshet szó és csak az oldalam lyukadt ki addig, azonban már most tudok írni egy-két érdekes tapasztalatot:
- most nem por formájában használtam a Prociont, hanem feloldottam, és injekciós tűvel spriccelgettem a hóréteg tetejére
- egy kis idő múlva észrevehető volt, hogy a színes folyadék a hó mélyebb rétegeibe vándorolt, “fakult” a teteje rendesen. Utána az is érdekes jelenség volt, hogy nagyjából tudtam, hogy melyik edényben milyen színeket kevertem össze, de a hó mondjuk csak egyetlen (vagy kettő) színben pompázott, ami mondjuk épp az egyik alkotóelem. Gondolom az lehet a(z egyik) magyarázata, hogy nem egyformán erősek a színek, ahogy azt Ildi is nagyon jól elmondta, hogy vannak színek, amelyek jobban fognak, vagy tovább kell mosni őket mert “ragaszkodóbbak” és tovább kell lötybölni is az anyagot, meg feloldásnál kevesebb kell belőlük.
- egy másik érdekesség, hogy sokkal lassabban olvad a hóréteg, mint amikor csak port szórtam a tetejére – feltételezem azért, mert amikor a folyadékkal érintkezik, ott nagyobb kristályokká áll össze és az már jobban ellenáll a hőmérsékletnek
- a bal alsó képrészleten látszik, hogy mostanra olyan lett minden, mint a színes jégkása a strandon. :-)

Már nagyon kíváncsi vagyok, de szerintem leghamarabb is késő este lesz, mire eredményt prezentálhatok, addig is álljék itt egy egyveleg az előkészületekről és a részeredményekről.
Ja, a színes jégkásák alatti két edény az a maradék festékek összeöntéséből keletkezett, két-két anyagdarab hanyagul belehajítva. ;-)

Share on Facebook

Havas festés

2009. február 21. szombat

Annyit emlegették már többen is, hogy muszáj volt kipróbálnom. :-)
Volt Procionom, nakatitól vettem át pár üvegcsényit a nyári táborban, épp most hó is volt, mosószódám azonban nem, így bátraké a szerencse, szódabikarbónával lúgosítottam az áztatóvizet.
Tapasztalat: mivel a festéket por alakban szórtam a hóréteg tetejére, pasztell-színek keletkeztek. Holnap oldott formában fogom adagolni, majd beszámolok az eredményről, akármilyen legyen is az. :-)

Share on Facebook