bútorfelújítás

…avagy a gépsárkány (Pfaff) újjáéledni látszik hamvaiból. :-D

Úgy vagyok vele, mint Mabel a “Csengetett, Mylord?”-ban, hogy idejét sem tudom már, hogy mikor varrtam utoljára. Azt meg ne is firtassuk, hogy mikor volt az utolsó blogbejegyzés (tudom, több mint két és fél éve… szégyen és gyalázat!). :-)

A legutóbbi itteni bejelentkezés óta nagyon sok minden történt az életünkben, talán van egy kis felmentésem is a hiányzásra. A legnagyobb változás, hogy 20 évnyi szolgálati lakásban élés után 2015 őszén saját kecóba költöztünk, egészen pontosan most a banknál vagyunk albérletben. ;-) Közbejött még egy doktori disszertáció összekalapálása és megvédése is, szóval minden más előnyt élvezett a varrással szemben, no de reszkessetek hosszú téli esték, jövök! :-)

Az új lakásnak az egyik nagy előnye (sok minden más között), hogy van külön varrószobám, már nem kell osztozni a hálószobával, mint eddig. Sajnos még mindig eléggé mostoha körülmények uralkodnak, vagyis még sok minden provizórikus, de már megközelíthető a varrógép. Mr. Cic legnagyobb örömére felhajtásra kerültek a(z általam) már-már elfeledett farmerek. ;-) Számomra viszont a legnagyobb öröm, hogy végre újrakárpitoztam a konyhaszékeket. Szegényekre már igen csak ráfért a “ráncfelvarrás”, mert a kb. tíz évnyi nyüstölés nem múlt el nyomtalanul, igen csak ütött-kopott volt mindegyik.  A kis őszi dekoráció meg már csak ráadás. :-)

konyhaszek

tokok

Azt kell mondjam, hogy nagyon jól esett a lelkemnek is a varrogatás még akkor is, ha csak ilyen mezítlábas dolgok születtek. Öltögetés közben éreztem csak igazán, hogy mi maradt ki az életemből az elmúlt időszakban. :-)

Share on Facebook

Újabb felújítás

2010. április 19. hétfő

Valamikor régen vettem egy kis polcot egy Limi-lomi nevű műintézményben (nyugati lomtalanításkor szednek össze mindenfélét), mondván majd egyszer valahova jó lesz. Most jött el az ideje, hogy átlényegüljön. :-)
Eredendően sötétbarna volt, abból is a lehető legrondább árnyalat. Kapott egy kromofágos arcpakolást ;-) , majd erre következett az alapozó réteg, s erre a sárga selyemfényű zománcfesték. Sajnálom, hogy még az eredeti barna állapotában nem készült róla kép, de szerintem azért, mert annyira elrettentő volt, hogy nem pózoltattam kamera előtt. :-)
Ja, hogy hol lesz a helye? Hááát, a lakás legkisebb helyiségében, egy kb. 20 évvel ezelőtt varrt zsebes fali tároló funkcióját fogja átvenni. :-)

Share on Facebook

Egy diatároló utóélete

2008. június 30. hétfő

Történt az eset, hogy a munkehelyemen selejtezés volt és valahogy szembejött velem egy nyolcfiókos kisszekrény, vagy komód, vagy nevezze mindenki ahogy akarja. :-)

Valaha szebb napokat látott és fénykorában diafilmek tárolására használták. Hónapok óta várta a sorát, hogy plasztikai műtéten essen át, és ez most VÉGRE megtörtént. A felújítás fázisait mutatnám be pár lépésben.

A fiókok és a váz “eredeti” állapotban – először a diatartó műanyag sínek kerültek kiszedére, aztán a fogantyúkat kellett úgy leszedni, hogy lehetőleg ne görbüljenek el, majd a ráragasztott papírok és egyéb vackok eltávolítása következett.

Igaz, hogy aznap délután amikor nekifogtam, volt vagy 35 fok árnyékban, de én hozzáláttam a hőlégfúvózáshoz. ;-) A 300 fok és a véső csodákra képes ám, ami a régi lakk, vagy festék, vagy szennyeződések eltávolítását illeti. Először kromofágra gondoltam, mert egy régebbi felújítást azzal végeztem el, de ha már beszereztem ezt az új kütyüt, akkor nosza! :-)

Miután ezzel végeztem, akkor következett a másik izzasztó munka, a smirglizés. Három különböző durvaságú dörzspapírt használtam – a legdurvábbat az egyenetlenségek kiküszöbölésére, a közepeset a finomításokra, a legfinomabbat pedig arra, hogy igazán bársonyos tapintású legyen a felület.

S végül élerkeztem a másik látványos szakaszhoz, amikor a Xyladecorral kenhettem le végre, itt még csak egy réteg festék van a kisbútoron. Egy nap száradás után felkerült a második réteg festék is, a fogantyúkat terápiás munkaként kiszidoloztam, hogy amennyire csak az állapotuk engedi fényesek legyenek, s végre összeállt a kép, én meg elégedetten hátradőlhettem. :-)
Majd kb. egy hónap múlva kap egy viaszos réteget is és akkor tekintem teljesen befejezettnek.

Share on Facebook